Att tvätta kläder med tryck

De flesta har nog hört att man ska vara försiktig när man tvättar sina kläder med tryck, detta för att förlänga plaggets livslängd och undvika sprickor i trycket, att trycket tappar färg – ja eller att trycket helt enkelt lossnar.

Ja, men hur tvättar man då?

Om man har kläder med tryck som nyligen blivit profilerade så bör man vänta minst en dag innan man tvättar dem så att trycket hinner härda, allra bäst är dock om man kan hålla sig en vecka för att ge trycket en chans att ”sätta sig”.

  • Tvätta in och ut – Genom att vända kläderna in och ut i tvättmaskinen så minskar man avnötning av trycken mot andra ytor – såväl insidan av tvättmaskinen som mot andra plagg. Ta därför för vana att alltid stänga knappar, blixtlås och kardborreband innan tvätt. 
  • Låg temperatur – Desto lägre temperatur, ju mer skonsam blir tvätten och trycken blir mindre blekta med tiden. Maskintvätt vid 30 grader rekommenderas för att vara på den säkra sidan, men helst inte över 40 grader. Kalltvätt är det mest optimala, där handtvätt ger den absolut bästa hållbarhet av märkta kläder.
  • Töm tvättmaskinen omgående – Om man inte tömmer tvättmaskinen direkt efter tvätt så riskerar man att trycken blir skrynkliga och kan därmed gå sönder enklare, eller klistras ihop med andra tryck och delvis falla av när man ska ta isär dem.
  • Hängtorkning (ej torktumlare) – Den mest skonsamma torkningen av profilkläder är lufttorkning utomhus eller inomhus där man hänger upp kläderna under god ventilation. Använd inte torktumlare, där tryck utsätts för ännu högre slitage än i tvättmaskinen. Om man saknar hängmöjligheter och ändå måste torktumla, så tumla på låga temperaturer för att skona trycken.
  • Stryk inte direkt på trycket – Vid eventuellt behov av strykning så rekommenderas att man stryker på undersidan av trycket på plagget. Använd absolut inte strykjärn direkt på tryckytan då risken finns att trycket smälter! Vill man ändå stryka på tryckets yta så kan man använda sig av lägre värme med en kökshandduk mellan plagg och strykjärn.

Att tänka på!

Att välja rätt tvättmedel som är skonsamt mot trycken har också en betydelse, där flytande tvättmedel är mer skonsamma för märkning och textilfibrer. Därför bör man använda sig av milda tvättmedel och gärna undvika sköljmedel eller mjukmedel för att erhålla en så skonsam tvätt som möjligt. Blekmedel är också ett ”big no-no” när det kommer till tvätt av märkta kläder då det precis som det låter bleker ut trycken. Sist men inte minst, så bör man även ta centrifugeringen i beaktning – om man har för stark centrifugering så kan trycken vikas och ha en tendens att gå sönder snabbare med tiden.

Trots att man tvättar enligt konstens alla regler så slits plaggen med tiden och då är det bara att höra av er på hej@profilewear.se så hjälper vi er att ta fram nya profilkläder!

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *