Varför luktar polyester kläder efter tvätt och hur får man bort stanken?

Mina nytvättade träningskläder luktar fortfarande svett, går de att rädda eller måste man kasta dem och köpa nya?

Varför luktar polyester kläder efter tvätt  och hur får man bort lukten?
Funktionskläder, träningskläder, sportkläder – kärt barn har många namn, dock med en gemensam nämnare att dessa kan börja lukta illa med tiden även fast att de är nytvättade…

Polyester har både för- och nackdelar

Nuförtiden så är de flesta sportkläder tillverkade i funktionsmaterial av polyester där funktionskläderna har som funktion att transportera bort svett och fukt från huden. Polyestertyg är en textilfiber som består av en icke-polär förening i form av polyester som är vattenavstötande och torkar snabbt. Nackdelen är att det tyvärr också drar åt sig fettlösliga kroppsoljor från huden när vi svettas, som kan leda till en äcklig odör från kläderna. För att avlägsna stanken från kläderna måste man antingen eliminera de illaluktande fettsyrorna som fastnat i polyesterfibrerna, eller följa förebyggande skötselråd – för att minimera absorption av stinkande fettsyror och på så vis undvika att kläderna börjar lukta illa.

Vad är det som gör att det stinker?

Illaluktande funktionskläder är en progressiv process där ackumulation av vidrig lukt sker med tiden tills det kommer till en nivå där lukten ej längre går att tvätta bort på ett vanligt vis. Fettsyrorna kommer från svett och fungerar även som en grogrund för de bakterier som livnär sig på det och förvärrar situationen. Tidigare har man främst trott att det är ackumulering av bakterier i polyesterfibrer som skapat problemet, men dagens forskning har påvisat att det snarare är ackumuleringen av själva fettsyrorna som bildas från svett och bakterier på huden som är huvudorsaken.

Funktionskläder med bakteriedödande egenskaper

Idag finns det dessutom en hel del sportkläder i polyester med bakteriedödande egenskaper, men de har tyvärr visat sig inte fungera helt optimalt. Detta beror förmodligen på de nya rön som påvisat att det är i själva verket är ackumulation av illaluktande fettsyror i polyester och inte själva bakterierna som man tidigare trott.

Att följa tvättråden – en bra start!

Tvätta eller skölj direkt – Den mest optimala lösningen för att undvika framtida problem med stinkande träningskläder är att tvätta eller skölja kläderna direkt efter träningen. Förutom att fettsyrorna får ett fäste i polyestern, så kan det även bildas en grogrund för bakterier som förvärrar problemet om man inte tvättar eller sköljer kläderna direkt.

  • Tillsluten förvaring direkt – Om man inte kan skölja eller tvätta kläderna omgående så kan man förvara dom i en tät plastpåse direkt efter träning så att dom inte hinner torka innan sköljning eller tvätt.

Stinker dina plagg ändå?

Även om man följt skötselråd i förebyggande syfte av illaluktande polyester i träningskläder så kan det bli fel efter ett långt tags ackumulering av illaluktande fettsyror. Då måste man ta till drastiska reningsmetoder som omfattar användning av ättiksyra eller andra tips som visat sig fungera bra, exempelvis bikarbonat eller salt för att bli av med stanken. Här snackar vi husmorsknep enligt följande:

  • Doppa i ättiksyra – Förmodligen den bästa metoden, även rent teoretiskt för att lösa upp illaluktande fettsyror. Häll upp och blanda 2 dl av tolvprocentig ättiksyra med 10 liter vatten. Låt verka i 2 timmar och avsluta direkt med en maskintvätt. Gör detta sparsamt så att man inte får en motsatt effekt där kläderna luktar vinäger istället och blir en ny mardröm för att bära. Det fungerar även att hälla en ½-1 kopp på kläderna för att bryta ner oljor och döda bakterier innan maskintvätt. Använd milt tvättmedel utan sköljmedel för att bevara funktion i plagget.
  • Gnugga in bikarbonat – Bikarbonat fungerar för mindre luktproblem, där man kan gnugga in bikarbonat och låta det stå en stund innan man börjar maskintvätta. Funkar dock inte på djupt ingrodd lukt.
  • Häll på salt – Salt är en naturlig antibakteriell substans som dödar de bakterier som finns i polyesterfibrerna. Blöt ner polyesterkläderna i en saltlösning innan maskintvätt, några matskedar salt bör räcka i en hink.

Är det nu så att du slarvat med ovanstående och helt enkelt inte får bukt med problemet? Då föreslår vi att du helt enkelt beställer en ny uppsättning att svettas i genom att kontakta oss på hej@profilewear.se

Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *