Hur får man bort tryck på kläder?

Att ta man vill ta bort tryck från kläder hör kanske inte till vanligheterna, men ibland så händer det. Det kan vara ett favoritplagg där trycket är utslitet, plagg från en gammal arbetsgivare som man vill ge nytt liv – eller helt enkelt ett nytt plagg som blivit feltryckt. Här går vi igenom olika metoder för att få bli av med ovälkomna motiv på våra uppskattade kläder!

Så här tar man bort tryck från kläder!

Det finns många olika metoder för att få bort tryck på kläder, där man exempelvis kan behandla trycket på olika vis så att det blir enklare att dra loss, plocka loss bitvis eller helt enkelt gnugga bort trycket. Genom att använda sig utav värme, kyla eller olika typer av lösningsmedel i kombination med någon form av skrapa och/eller pincett så är sannolikheten väldigt stor att man kan få bort oönskade märkningar på kläder.  Svårigheter som uppstår, är att kläderna kan komma till skada (tex hål, töjning eller blekning), limrester som sitter kvar eller tryckfärg som sitter kvar för djupt. Här går vi igenom olika fördelar och nackdelar för respektive tillvägagångssätt för att ta bort tryck från dina kläder.

Borttagningsmetoder för tryck på kläder

Det finns som sagt flertalet metoder för att få bort tryck från kläder och det kan anses vara en djungel – har du några minuter över och vill veta mer? Nu kör vi!

 • Ta bort tryck med värmebehandling – Ta bort tryck på kläderna med strykjärn eller hårtork för att få bort märkningen, antingen genom att plocka av trycket eller skrapa bort det. Rester av lim kan man få bort med ett lösningsmedel. Man kan även prova att tvätta kläderna på högsta temperatur i maskintvätt, förutsatt att kläderna klarar det. Observera att borttagning med värmebehandling fungerar främst på transfertryck och vinyl som är applicerade med värme och lim, till skillnad från screentryck.

  • Använda strykjärn på högsta värme för att ta bort tryck – Här kan man gå tillväga på många olika sätt genom att värma upp trycket med ett strykjärn för att sedan pilla bort trycket eller gnugga bort det.

   • Plocka/dra loss tryck efter uppvärmning med strykjärn – Lägg en duk på insidan under plagget och på plagget där trycket finns, följt av uppvärmning till max. Tag sedan bort handduken från trycket och avlägsna trycket med en pincett eller skrapa. Vanligtvis lossnar trycket relativt lätt då limmet förlorar sitt fäste från värmen. Denna metod lämpar sig inte för screentryck, fungerar främst på transfer och vinyl eller andra dekaler som applicerats med värme och lim vid märkning. Rester av lim får man bort smidigast med ett organiskt lösningsmedel. Istället för duk, går det även att använda bakplåtspapper eller vanligt papper med.

     
   • Häng upp på strykjärn och plocka bort tryck – Placera plagget med tryck mot ett uppställt strykjärn och låt trycket hänga ner vertikalt mot undersidan av strykjärnet som värmer baksidan av trycket på undersidan av plagget. Sedan kan du sakta börja dra loss och plocka av trycket med exempelvis en pincett. Fungerar endast med tryck från värmetransfer och vinyl, som limmats fast med värme. Avsluta sedan med ett lösningsmedel för att plocka borta eventuella rester av lim etc. OBS! Glöm inte ta bort strykjärnet innan applicering av lösningsmedel pga brand- och explosionsrisk!

     
   • Gnugga bort tryck med uppvärmd trasa med hjälp av strykjärn – Lägg en trasa över trycket och värm med strykjärn på högsta värme, varvid trycket fastnar på trasan. Upprepa flera gånger tills man får bort så mycket som möjligt. Ett lösningsmedel kan behövas i slutet för att få bort det sista av färgen. Denna metod lämpar sig bäst för screentryck, där ingen grund med lim förekommer som i transfer och vinyl.

  • Föna bort tryck med högsta värmeström – Häng upp plagget med tryck någonstans och sikta på trycket med en hårtork på maximal styrka. Plocka sedan av trycket med en pincett, gnugga med duk eller skrapa bort trycket med skrapa om så behövs. Olika tryck sitter olika hårt, beroende på vilket typ av tryck det är. Kan behöva upprepas några gånger för att få bort trycket helt och hållet. Detta är en bra metod om man har ett plagg som inte tål att strykas för att få bort tryck. Ett lösningsmedel kan användas i slutet för att eventuellt ta borta alla limrester etc.

  • Förstör tryck med maskintvätt i minst 90 grader – Om kläderna tillåter så kan man även prova att tvätta bort trycket på kläderna i minst 90 grader under maskintvätt. Lämpar sig mindre bra för screentryck, då dessa inte är limmade på kläderna som transfertryck och vinyltryck bland annat. Kan eventuellt behöva efterbehandling med lösningsmedel för att få bort limrester.

 • Ta bort tryck med lösningsmedel – Ta bort tryck på kläder med aceton, alkohol eller vinäger för att få bort märkningen. Eventuellt kan man även kanske gå till en kemtvätt för eradikering av trycket. Man kan även använda sig av thinner eller andra kemiska borttagningsmedel tex crc stripper som löser upp tryck. Dock är det alltid viktigt att testa valt lösningsmedel på insidan av plagget på något mindre synligt ställe, då vissa syntetiska material eller färger kan lösas upp.

  • Få bort tryck med aceton – Behandla trycket med aceton, för att lösa upp trycket eller limmet under trycket. Det finns olika sätt man kan tillämpa denna metod på. Här gäller det att vara försiktig, då aceton kan lösa upp vissa syntetiska fibrer från kläder som inte är bomull, exempelvis nylon. Dessutom kan det färga av polyester tyg, så prova alltid på ett mindre synligt ställe på insidan av plagget.

   • Lossa tryck med aceton – Häll aceton på undersidan av plagget precis under trycket, låt verka en stund och sedan försök att dra loss trycket på utsidan av plagget med hjälp av pincett eller skrapa med något föremål. Lämpar sig bäst för vinyl- och transfertryck med lim i botten. Gnugga sedan bort limrester varsamt med någon bomullstuss eller trasa.

   • Lös upp tryck med aceton – Graden av exponering med aceton kan variera för att bli av med trycket. Antingen så lägger man plagget på en hård yta och endast blötlägger trycket med en liten aceton-doppad trasa eller bomullstuss – gnuggar bort trycket varsamt och tar bort eventuella rester med en svamp doppad i solrosolja. Medan borttagning av vissa andra tryck kan kräva att man doppar trycket i aceton under hela 10 min följt av en tvätt. Aceton har visat sig fungera bra på gummiaktiga tryck också. De flesta tryckmetoder går att ta bort med aceton och lämpar sig som en bättre metod för att få bort screentryck som är betydligt svårare att få bort än transfer och vinyl.

  • Få bort tryck med etanol (medicinsk alkohol) – Ju mer koncentrerad etylalkoholen är desto bättre effekt. Exempelvis kan man blöta ner trycket helt med alkohol i en halvtimme, får ej torka – vänta några minuter upp till en halvtimme tills trycket börjar lossna eller lösa upp sig och skölj med varmt vatten. Följt av efterbehandling med diskmedel för att få bort eventuella rester. Solrosolja går också att använda för att få bort eventuella rester från lim, men risk förekommer för oljefläckar som tas bort bäst med diskmedel dränkt trasa som får verka i 24 timmar på oljefläcken. Ett annat tillvägagångssätt är att placera trycket mot en hård vattentät yta, där man tar en borste, svamp eller trasa doppad i alkohol och gnuggar varsamt bort trycket med hastiga rörelser. Lösa bitar av trycket bör sköljas bort ofta med vatten emellanåt. Glöm inte att testa etanol på en mindre synlig yta på insidan av plagget innan man använder etanol för att undvika skador såsom blekning etc. Borttagning av gummiaktiga tryck brukar fungera bra med alkohol också.

  • Ta bort lim från tryck med vinäger/ättiksyra – Svag vinägerlösning kan användas såsom aceton vid efterbehandling i dränkt bomullsdyna för att få bort de sista resterna av lim etc efter värmebehandling för borttagning av tryck.

  • Eliminera tryck med färgborttagningsmedel (starkare lösningsmedel) – Starkare lösningsmedel kan vara sista utvägen för tryck som är svåra att få bort, där etanol och inte ens aceton fungerar. Förslag på starkare kemikalier som kan verka som färgborttagningsmedel kan vara förtunningsmedel (thinner), crc stripper eller bensin.

  • Ta bort tryck med tryckborttagningsmedel för kläder – Ett väldigt populärt alternativ som lösningsmedel som textilbranschens tryckerier använder är “AlbaChem® NPE II Volatile Dry Spotter”. Dock är det väldigt viktiga att följa säkerhetsföreskrifter vid användning av denna kemikalie. Risk för brand och explosion föreligger, samt toxicitet för vattenorganismer. Därför är det viktigt att använda detta utomhus eller vid god ventilation, samt att inte hälla ut i vattenavlopp eller vattendrag.

  • Tvätta bort tryck med flytande tvättmedel – “Lätt och tunt tyg måste behandlas skonsamt, vät i flytande tvättmedel i några timmar och tvätta sen vanligt i maskintvätt.”

  • Lös bort rester och lim från tryck med diskmedel – Diskmedel kan även användas för att få bort fläckar efter acetonbehandling, låt diskmedlet verka i flera timmar och tvätta sen. Dessutom kan man även ta bort oljefläckar, från exempelvis solrosolja efter borttagning av limrester genom att blötlägga en trasa som får verka på oljeskavanken i 24 timmar. Man diskmedel kan man även skydda från att färg inte fastnar återigen på plagget efter behandling med starka lösningsmedel som tex crc stripper bland annat, skölj tryck emellanåt i en balja med vatten och diskmedel för att rensa bort upplöst färg.

  • Lös upp rester av lim med solrosolja – Används för att få bort rester av tryck, exempelvis direkt efter en behandling med lösningsmedel som etanol och aceton för att ta bort märkningen. Dock finns det risk för oljefläckar med denna metod. Eventuella oljefläckar kan man få bort med diskmedel på en blöt trasa som får verka i 24 timmar på fläcken eller att frysa ner plagget och skrapa bort oljefläcken.

  • Ta bort tryck hos en kemtvätt – Man kan eventuellt även vända sig till en kemtvätt och höra sig för om dom kan ta bort trycket åt er, då dom har många olika starka lösningsmedel som eventuellt kan användas för att ta bort trycket baserat på tryckmetod och textilmaterial utan att förstöra plagget.

 • Ta bort tryck med kylbehandling – Ta bort tryck på kläderna i med hjälp av kyla som gör trycket sprött för att sedan krossas i bitar där man kan plocka eller skrapa bort trycket med en skrapa.

  • Frys sönder tryck för borttagning – Tvätta plagget med trycket, lägg sedan in i frys under några timmar (tex 5 timmar) och skrapa av trycket med en kniv eller kort av plast. Man kan även krossa trycket direkt efter frysning och plocka bort bitarna sen.

 • Ta bort tryck med maskering (dölj trycket) – Applicering av nytt tryck över det gamla trycket är en annan metod för att osynliggöra det gamla trycket. Bäst är att få bort det som går från det gamla trycket och sedan trycka ett nytt tryck.

  • Tryck över det gamla trycket – Tryck över det gamla trycket med en ny värmetransfer eller vinyltryck på ett tryckeri för kläder. Man kan även köpa tryckpapper där man skriver ut ett motiv på sin skrivare som sedan appliceras med strykjärn om man vill komma undan billigare. Bäst resultat får man om man tar bort så mycket det går av det andra trycket. 

Videoklipp på hur man tar bort tryck på kläder

I vissa fall blir det betydligt enklare att titta på video istället för att läsa texter, därför har vi samlat lite videolänkar till hur man kan gå tillväga när man ska ta bort sina tryck. Välj rätt video beroende på vilken typ av tryckmetod som ska avlägsnas, samt vilken typ av borttagningsmetod ni önskar att använda.

Videoinstruktioner för borttagning med tryck med värmebehandling

Plocka bort transfer genom att värma med strykjärn

Avlägsna transfertryck med strykjärn och papper 

Skrapa bort vinyltryck med hjälp av strykjärn 

Ta bort vinyltryck från polyester kläder (fotbollströjor, matchställ, träningskläder etc)

Ta bort stort tryck (HTV) från t-shirt med strykjärn och pincett 

https://www.youtube.com/watch?v=B02ZanwZ-Xc

Skrapa och plocka bort vinyltryck sax på plagg som är upphängt på strykjärn

Plocka bort vintryck efter uppvärmning med värmepress från tryckeri 

Ta bort vinyltryck med strykjärn underifrån och plocka bort för hand

Klistra och dra loss tryck med med strykjärn, papper och lim. 

Videoinstruktioner för borttagning av tryck med lösningsmedel

Ta bort screentryck med aceton

Ta bort transfertryck eller vinyltryck med aceton

Ta bort vinyltryck med lösningsmedel från undersidan

Ta bort screentryck med speciella lösningsmedel på ett professionellt sätt

Ta bort vinyltryck med tryckborttagningsmedel från träningskläder eller fotbollskläder

Ta bort värmetransfer och vinyltryck med vinäger, bikarbonat och citron

Ta bort tryck med Metylenklorid (Methylene chloride) för att ta bort tryck

OBS! Tänk alltid på att arbeta utomhus eller tillräckligt ventilerade lokaler när man använder starka lösningsmedel. Tänk även på brand- och explosionsrisk om hög värme föreligger.

För mycket text och för mycket jobb? Inga problem, tryck nytt istället – vi finns här för dig. På Profilewear.se hittar du ditt nya favoritplagg!

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.