Ta bort noppror från kläder

Många kläder börjar noppra med tidens slitage där kvalitet, belastning, textilväv och textilmaterial spelar en stor roll till vilken utsträckning noppringen sker. Det finns en rad olika metoder för att ta bort och/eller förebygga noppror på kläder. Här går vi igenom lite olika tillvägagångsätt för att undvika noppror och ludd.

Hur man får bort noppror

Det finns många olika sätt att ta bort noppror på kläder, exempelvis kan man köpa en avnoppare (noppborttagare) eller klädborste (noppkam) för att göra kläderna noperfria med underhåll. Man kan även använda sig av vanliga hushållsprodukter för att ta bort noppror från textil, exempelvis rakhyvel eller sax för att klyva bort noppror och kam för att få bort mindre noppra och ludd.

Hur man förebygger noppror

Belastning och underhåll av kläder har en direkt inverkan på moståndskraften mot noppror. Exempelvis vid tvätt så nöts kläderna, då är det bra att vända kläderna ut och in för att förebygga noppring. Man ska även undvika annan form av nötning som bildar noppror vid tvätt, därför ska man undvika att tvätta och torka hårda och mjuka plagg tillsammans. Undvik även att tvätta kläder med textilier som luddar av sig med kläder som nopprar sig, vilket förvärrar noppringen – exempevis ska man undvika frottéhanddukar.

Nopperfria profilkläder

Profilkläder utsätts för mycket slitage, därför kan det vara bra att köpa arbetskläder som nopprar mindre. Beroende på vilka yrkeskläder man behöver, så utsätts de olika mycket för nötning. Har man profilkläder som utsätts för mycket nötning, så bör man undvika att använda textilmaterial med blandfibrer – exempevis så nopprar bomull/polyester blandning än rena material. Dessutom finns det en hel del profilkläder som är klassade som nopperfria ”antipilling” för en rad olika material (fleece bland annat), där man använder sig av en antipilling finish som reducerar mängden ludd och noppror.

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *