Vad är en vektoriserad fil?

En vektorfil är en bildfil som är baserad på vektorer, matematiska objekt, av motivet istället för pixlar som förekommer i vanliga bildfiler som ofta benämns raster.

Användningsområden av vektorgrafik

Vektorfiler, som även kallas vektorbilder eller vektorgrafik är något som används flitigt inom tryckeribranschen och används av grafiker för att att skapa grafik som ska kunna skalas om i storlek. Beroende på vad man ska använda filen till så kan man ibland behöva trycka små eller stora motiv till olika ändamål och i olika material – då fungerar alltid en fil som är vektoriserad. En vektoriserad fil innebär alltså att motivet är i linjer och inte pixlar, linjerna gör att kvaliteten inte försämras vid förändring av storlek.

En annan fördel är att vektorfiler inte heller behöver ha en stor filstorlek i de fall man skulle behöva använda sig av en stor upplösning.

En vektorfil är uppbyggd av matematiska formler istället för pixlar som gör det möjligt att förstora och förminska hur mycket som helst utan att kvaliteten går förlorad

Bildbehandling och olika filformat

De mest vanliga filformaten för vektorgrafik är EPS, SVG och PDF. Det finns ett flertal program där du kan skapa vektorgrafik, konvertera mellan olika filformat eller omvandla vanliga bilder till vektor. Exempelvis finns Inkscape, en gratis mjukvara som vi starkt rekommenderar i form av Open Source-format. Sedan finns också mer påkostade varianter som Adobe Illustrator som grafiker oftast använder sig av.

Så när du ska trycka något som inte är ett foto är det bäst att ha motivet vektoriserat i formaten EPS, SVG, Ai eller PDF till skillnad från de mer vanliga bildformaten som är uppbyggt av pixlar, exempelvis BITMAP format såsom BMP, JPG och PNG.

Kläder med tryck

Är det dags att trycka er logotyp, namn eller något annat budskap på kläder så finns vi här och hjälper er hela vägen, både med val av plagg och tryckmetod!
Se vårt urval >

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *