Vad är etiska kläder och hur väljer man hållbart på rätt sätt?

Det är rätt vanligt att vi får många frågor från våra kunder om alla de olika miljövänliga och hållbara begrepp som förekommer ute på nätet om etiska kläder, även kallat ethical fashion (etiskt mode). Här reder vi ut de olika begreppen för etiskt, ekologiskt, återvunnet och socioekonomiskt ansvarsfulla kläder så att du kan välja rätt bland alla termer såsom “ekologisk” (organic), rättvisa arbetsförhållanden (fair working conditions) och återvunnen bomull eller polyester (recycled cotton or polyester) bland annat.

Etiska kläder

Begreppet etiska kläder, även kallat “ethical fashion” (etiskt mode) innebär att kläderna är tillverkade med hänsyn till global hållbarhet, där alla delsteg i hela tillverkningskedjan från råvarumaterial, produktion och behandling tas i beaktning. För nytillverkade kläder innebär det att man använder sig av ekologiska fibrer (exempelvis ekologiskt bomull) som skördas, vävs och sys under rättvisa arbetsförhållanden. Dessutom ställs krav på att använda miljövänliga kemikalier, minimera utsläpp med innovativa lösningar och ny teknik. Det går även att använda sig av återvunnen bomull och polyester som startmaterial för etiska kläder.

Vi är stolta att kunna leverera etiska profilkläder från varumärket Neutral, här finner ni allt ifrån etiska t-shirts och tröjor till etiska byxor.

Ekologisk textil

Nuförtiden så hör man ofta begreppet “ekologiskt” i många olika sammanhang inom produktion och konsumtion. Inom textilindustrin innebär ekologiska kläder att man använder sig av råvarumaterial i form av fibrer som är producerade på ett ekologiskt vis. Man hör även ofta benämningen “organic” eller “organic clothing”, vilket helt enkelt innebär ekologisk.

Här finner ni hela vårt samlade utbud av ekologiska profilkläder med tryck eller utan från flera olika kända varumärken.

För er som vill välja ett eget hållbart aktivt val på era egna villkor, kan alltid filtrera på olika miljöcertifikat som tilltalar er, direkt på vår webshop i olika klädkategorier. Internationella miljöcertifikat som vi starkt rekommenderar är OCS 100 – Organic Content Standard och GOTS – Global Organic Textile Standard.

 • Organic 100 – Organic Content Standard, OCS 100
  • Internationell och frivillig tredjeparts standard som ställer krav på certifierad organisk insats och spårbarhet, med målsättningen att öka produktionen av ekologiskt jordbruk.
 • GOTS (Global Organic Textile Standard)
  • Internationell standard från ett flertal enade organisationer för ekologisk textil från råvara till textil, men också krav på paketering, märkning och distribution. Dessutom ställs också även krav på arbetsförhållanden.

Rättvisa arbetsförhållanden

För ett hållbart val av kläder så måste man även kunna säkerställa att det råder rättvisa arbetsförhållanden för alla textilarbetare inom textilindustrin. Detta förutsätter att man bland annat har rättvisa löner minimilöner, humana arbetsförhållanden och säker arbetsmiljö. Här nedan finner ni några exempel och information om internationella standarder och certifikat för kläder tillverkade under rättvisa arbetsförhållanden. På detta vis kan du göra ett eget aktivt val på dina villkor för profilkläder tillverkade under rättvisa arbetsförhållanden.

 • Fair-Wear Foundation
  • Certifikat från en oberoende och ideell organisation som arbetar för att förbättra villkoren för arbetare i klädindustrin.
 • Fairtrade-certified Cotton
  • Certifikat från en oberoende och ideell organisation som förändrar hur handeln fungerar genom bättre priser, anständiga arbetsvillkor och en mer rättvis affär för bönder och textilarbetare i utvecklingsländer.
 • SAI / SA8000
  • Certifikat från en oberoende och ideell organisation som utvecklar, implementerar och övervakar den omfattande, globala och verifierbara standarden SA8000 inom området socialt ansvar för granskning och certifiering av företag.
 • Sedex
  • Certifikat från en medlemskap organisation som tillhandahåller konsultation till företag för att hantera och förbättra arbetsförhållandena i globala leveranskedjor för sina ansvarsfulla och hållbara affärsmetoder.
 • WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production)
  • Certifikat från en kommersiell amerikansk organisation vars målsättning är främjande av säker, laglig, human och etisk tillverkning runt om i hela världen. Märkningen grundar sig på 12 krav inom social efterlevnad som måste uppfyllas.

Textil utan skadliga kemikalier

Det kan kännas ganska givet och uppenbart att kläder inte bör innehålla skadliga kemikalier längre, speciellt om det rör sig om etiskt producerade kläder. För att säkerställa att kläderna har testats för skadliga kemikalier så finns det olika oberoende standarded och certifikat. Ett globalt certifikat som rekommenderas starkt för detta ändamål är OEKO-Tex 100, därför är det alltid bra att kontrollera vilka certifikat din kläder har för säkerhets skull.

 • OEKO-TEX 100
  • Internationellt certifikat för att garantera kläder fria från farliga kemikalier, många olika test- och forskningslaboratorier i Europa och Japan, samt kontor i de flesta länder över hela världen.

Återvunna textilfibrer

Nuförtiden kan man även handla kläder med textilfibrer som kommer från en återvunnen källa, såsom återvunnen polyester men även återvunnet bomull. Dessa kläder brukar vara märkta med olika certifikat som antyder att råmaterialet kommer från en återvunnen källa.

Andra alternativ

Andra alternativ som bidrar till ett mer hållbart val av kläder är att man inte har onödigt många kläder, man kan även handla begagnade kläder, välja kläder med högre kvalitet som håller längre bland annat. Med ledord som minska, återanvänd och återvinn.

Vill du vara med och göra ett hållbart val tillsammans med oss?

Profilkläder till företag och föreningar behövs ständigt, där kan du alltid räkna med att vi erbjuder högkvalitativa kläder och tryck som håller längre. Dessutom kan du även räkna med att vi erbjuder världens mesta miljövänliga transfertryck och att du kan filtrera dina produkter eller gå direkt till våran kategori för ekologiska kläder och filtrera fram ditt hållbara val. För 100 % etiska kläder så rekommenderar starkt, varumärket Neutral i vår webshop.

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *