Vad är skillnaden mellan bomull och polyester?

Många mail trillar in i vår inbox med frågan om vad skillnaden mellan bomull och polyester är – därför vill vi nu räta ut frågetecknen och ge er klarhet i frågan!

Ofta får man höra många olika saker om hurvid bomull och polyester skiljer sig åt och vilka fördelar och nackdelar det finns. Rent allmänt så kan man skilja på dessa två fiber utifrån att bomull är ett naturligt fiber, medan polyester är ett syntetiskt fiber. Dessutom finns en större prisskillnad mellan dessa olika fiber då polyester är betydligt billigare, men behöver inte vara av sämre kvalitet för det. För att avgöra vilket fiber som lämpar sig bäst för ens profilkläder så beror det på hur man ska använda sina yrkeskläder.

Genom att väga fördelar och nackdelar emot varandra så kan man bestämma vilket material som passar en bäst, eller så kanske en blandning blir den mest optimala lösningen för arbetskläderna i slutändan.

Bomull

Bomull i textil är ett naturligt fiber med god andningsförmåga som gör att din hud lätt kan andas. Dessutom absorberar bomull fukt, för att återge en optimal kroppstemperatur. Man kan även tillägga att bomull är ett starkt material som ändå ger en mjuk känsla vid användning, då det inte är lika strävt som polyester. Bomullsfiber kan även modifieras på olika sätt så att det ger en hårdare känsla och högre motståndskraft. En annan klar fördel är att bomull är mycket mer skonsam mot huden ifall man har känslig hy, samt att bomull är biologiskt nedbrytbart och lätt för miljön att ta hand om som avfall. För att nämna några nackdelar med bomull, så är det inte ovanligt att bomull kan krympa lite vid tvätt, så man behöver vara noga med hur man tvättar plaggen, samt att det har en tendens att blekna snabbare i färgen, t.ex vid exponering av solljus.


 

Beställ munskydd med ert tryck

Ni har väl inte missat att vi erbjuder munskydd med tryck?

Gå till munskydd

 

Polyester

Polyester är ett syntetiskt material i form av en plastfiber som är mer elastiskt och väldigt motståndskraftigt mot olika väder och slitage. Fördelar med att välja polyester framför bomull kan vara att polyster inte bleknar eller krymper lika lätt som bomullsfibrer, vilket leder till att kläderna håller längre i färg och passform. En annan fördel är att polyester torkar betydligt snabbare än bomull, då det inte absorberar vatten i lika stor grad som bomull. Det skrynklar sig inte heller lika enkelt som bomull. Ska man nämna någon nackdel med polyester, förutom att det har en mindre bra inverkan på miljön som avfall, när det inte återvinns korrekt, så kan man nämna att det inte har en lika bra andningsförmåga som bomull.

Det kanske kan låta väldigt konstigt att polyester andas sämre än bomull, då man läser om en hel del funktionsmaterial som används i kläder för att optimera andningsfunktionen. Detta beror på att man framställt olika innovativa polyestermaterial som suger upp och transporterar bort vatten från huden så att man inte blir lika svettig. Beroende på hur bra funktionsmaterial kläderna har, så kan man få olika bra resultat, dessutom fungerar det endast optimalt då kläderna sitter väldigt tight. Man kan även tillägga att lägre kvalitet av polyestermaterial har en tendens att börja lukta illa efter en tid, då transport av fukt genom kläderna är kass, t.ex i form av svett.

Polyester-/Bomullsmix

Genom att blanda olika fibrer i textil för profilkläder så kan man delvis få de bästa egenskaperna från båda fibrerna. Beroende på hur och till vilken grad man blandar bomull och polyester, så kan man prioritera olika materialegenskaper för sina arbetskläder.

 

Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *