Hur ska man välja mellan tryck eller brodyr till sina profilkläder?

Det är rätt vanligt att man har frågeställningen om ens profilkläder ska profileras med tryck eller brodyr. Där vill vi på Swedish Profile Wear reda ut skillnaden mellan tryck och brodyr i form av fördelar och nackdelar. För att sedan kunna välja den mest lämpliga metoden för prägling av just era profilkläder eller arbetskläder.

Skillnaden mellan brodyr & tryck

Att trycka eller brodera sina kläder med tryck är 2 väldigt olika metoder och kan skilja sig väldigt mycket i utseende och intryck av motivet, men även prismässigt i beaktning av volymen och antalet färger i som används i logotypen.

Skillnaden mellan brodyr & tryck.

Brodyr

När man broderar kläder så är det en automatiserad process av digitaliserade brodyrmaskiner som syr in massor av styng direkt på kläderna. Maskinerna har ett flertal syhuvuden som var och en består av ett flertal nålar, där flera plagg kan broderas samtidigt på varje syhuvud och med flera olika färger från synålarnas trådfärg.

Innan man kan påbörja brodyren, så måste man tala om för maskinen hur den ska brodera motivet. Detta gör man genom att skapa ett så kallar digitalt brodyrkort, ett brodyrprogram som man laddar upp till symaskinen så att den kan brodera erat motiv med stygn. Det enda som inte är automatiserat under brodyr processen är att man måste ta bort färdiga kläder och lägga fram nya kläder på syhuvudena.

Tryck

När det gäller vanliga tryck, så väljer vi att jämföra den vanliga metoden screentryck. Som fungerar på det viset att man tränger in tryckfärger i kläderna från ytan. Beroende på hur många färger man väljer, så måste man skapa ett motiv av ett färgnät för varje färg och applicera en färg i taget. Screentryck processen har med sin tid blivit nästan helt automatiserad, förutom att man behöver byta ut plagget till ett nytt varje gång ett tryck är klart för att sedan låta kläderna passera en varm ugn för att torka trycken.

Fördelar och nackdelar mellan tryck & brodyr

När man talar om fördelar och nackdelar mellan valet av olika profileringsmetoder, så brukar det främst handla om faktorer som kostnad, begränsningar och lämplighet.

Kostnad

När det gäller att profilera stora motiv, så är det billigare att trycka sina profilkläder än att välja brodyr. Eftersom att brodyrpriset är baserat på antalet stygn som behövs till motivet så blir stora motiv mycket dyrare då de behöver tiotusentals stygn, det tar längre tid och mer tråd går åt till brodyren. Medans screentryck i stort sett kostar lika mycket oavsett hur mycket färg man använder för varje motiv, samt att det tar betydligt mindre tid att applicera ett färglager som motiv.

Antalet färger i ett motiv är en annan mycket viktigt faktor som man måste ta hänsyn till. Då kostnaden för ett screentryck är mycket känsligt för antalet färger, då man måste skapa ett färgnät för varje färg och applicera de olika färglagren flera gånger, vilket leder till merkostnad. Men vid brodyr, så är det inte lika priskänsliga, då flera olika trådfärger på de olika synålarna när brodyren skapas på en och samma gång.

Sist men inte minst, måste man även ta till beaktningen av volymen. Ju fler tryck man väljer, desto billigare blir det med screentryck för varje tryck. Eftersom att startkostnaden för att tillverka färgnät (kallas även schabloner) vid högre volymer, endast blir en bråkdel av hela tryckkostnaden.

Eftersom att antalet och storleken spelar en stor roll vid val av profileringsmetod, kan man avsluta med att man beakta antalet, storleken och antalet tryckfärger för att hitta det mest prisvärda alternativet om kostnaden i sig är den viktigaste faktorn. Exempelvis, om man vill profilera relativt små motiv, så blir det ofta billigare med brodyr vid kvantiteter under 100 stycken. Dessutom blir det ännu billigare med brodyr i förhållande till screentryck om det rör sig om fler färger.

Begränsningar

Ibland kan det vara så enkelt att man kan utesluta en tryckmetod på grund av olika begränsningar i materialet som man valt att använda som sina profilkläder. Exempelvis så blir det sällan något bra resultat när man broderar tunnare textiler såsom t-shirts, då det föreligger en stor risk att tyget drar ihop sig runt brodyren. Ibland kan man undvika detta genom att använda en tyglapp under t-shirten vid brodyr.

När det gäller screentryck, så finns det begränsningar med att trycka över sömmar, mellan dragkedjor och mer svåråtkomliga ytor. Dessutom går det inte att screentrycka kepsar på något enkelt vis, för att inte nämna mössor. I dessa fall lämpar sig brodyr oftast som det mest givna valet.

Lämplighet

I vissa situationer så brukar det vara så enkelt att kostnaden inte är prioriterad vid valet av tryck eller brodyr, där brodyr lämpar sig bäst till vissa kläder för att det ser bäst ut. Där intrycket av kläderna man bär är direkt associerat till varumärket som man vill marknadsföra. Brodyr brukar allmänt ge en ytbeskaffenhet i känsla och utseende som ger ett intryck av soliditet, där det profilerade motivet är upphöjt en aning från tygets platta yta. Detta är utmärkt när man vill ha framträdande profilkläder med en klassisk stil och ett motiv som är motståndskraftigt mot slitage med en längre hållbarhetstid.

Om man endast väljer profileringsmetod utifrån hur bra det ser ut så brukar man säga att brodyr är generellt bäst till business skjortor och pikéer för profilkläder med hög prestige. Undantagsfall kan vara när man har ett väldigt stort tryck som man vill trycka på ryggen på pikétröjor, då kan det vara snyggare med ett stort screentryck på ryggen. Rent generellt så är även brodyr det mest lämpliga valet för profilering av kepsar och ytterkläder.

Medans screentryck är det bästa valet för lättare kläder i form av t-shirts bland annat för att det ska se bäst ut. Dels för att brodyr kan knöla upp tyget som jag nämnt tidigare, då det är för tunnt. Samt att stora motiv lämpar sig bäst i screentryck på alla kläder, där det är vanligt att man just har stora tryck på t-shirts än vad man brukar ha på andra kläder rent allmänt.

Faktorer att ta hänsyn vid val av tryck eller brodyr

Oavsett vilken metod du väljer vid profilering till dina profilkläder, så kommer följande faktorer vara av betydelse för ditt val.

  • Kostnad – Olika kostnader råder för olika metoder av profilering, där storlek på motiv och kvantitet är en avgörande faktor för den totala kostnaden.
  • Lämplighet – Vissa plagg inom profilkläder ger ett mycket bättre intryck med brodyr, andra med screentryck och vissa är funktionellt begränsade till brodyr eller screen.
  • Hållbarhet – Brodyr har störst motståndskraft mot slitage, med en lika lång livslängd som profilkläderna. Men vissa yrkeskläder kanske endast används vid några enstaka tillfällen, samt att vissa yrken och industrier inte är i behov av brodyr på samma vis.

Sammanfattning av valet mellan tryck eller brodyr

För att välja den mest lämpliga metoden för profilering då man står mellan valet av tryck och brodyr, så brukar man främst ta hänsyn till kostnad och utseende i grund och botten. Där screentryck lämpar sig bäst vid stora tryck och mindre färger ur kostnadsperspektiv. Medans brodyr är mest mer prisvärt vid fler färger och mindre motiv. Som med allt annat i livet, så råder en balans för var gränsen går för totala antalet färger, motivets storlek och kvantitet för att räkna fram den mest kostnadseffektiva metoden. Dessutom, så finns det fler tryckmetoder är bara screentryck. Där transfertryck med färg eller textilfibrer kan hamna i samma prisklass som brodyr och där brodyr lämpar sig mest, vara ett alternativ till brodyr.

Ibland är inte kostnaden den största faktorn till valet av metod för profilering, där man vill att ens profilkläder ger ett professionellt intryck med prestige. Då är de mest vanligt att man använder sig av lite mer exklusiva kläder som skjortor, pikéer eller stiliga ytterkläder för bästa resultat. Då är valet av brodyr det mest lämpliga alternativet.

Tips! Vi erbjuder både brodyr och tryck till vårt utbud på https://profilewear.se/profilklader

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *