Vad är akryl i kläder och varför används det?

Akryl i kläder är en syntetiskt framställd textilfiber från olja i form av akrylonitril polymerer som spinns till garn för att användas i textiltyg för kläder. Akrylfiber i textilmaterial anses vara en av världens mest isolerande textilfiber och används flitigt i kläder som ska hålla en varm. Dessutom är akryltextil väldigt slitstarkt och robust material som används flitigt i idrottskläder men även i skyddsutrustning.

Vad är akryl i kläder och hur tillverkas det?

Akryl är ett syntetiskt material som tillverkas av olja och används i kläder bland annat, som ett tyg vävt eller stickat med akrylgarn. Tillverkningen av akryl till en icke naturlig tetxtilfiber sker genom syntetisk framställning av polymeren akrylonitril från olja eller andra organiska föreningar för att bilda pellets av akryl – som sedan pressas genom en sil till långa filament som spinns till garn som i sin tur vävs eller stickas i textil för olika kläder.

Varför används akryl i kläder och vad är fördelarna?

Akryl används främst i kläder som ska hålla värmen, då akryltextil är en av världens bästa värmeisolerande textilmaterial som i sin tur även har en väldigt låg andningsförmåga. Akryl är vanligt i tröjor, jackor, mössor, handskar och isolering i kängor bland annat. Dessutom är akryl ett väldigt robust och slitstarkt textilmaterial och används därför rätt mycket i sportkläder och och skyddsutrustning.

Hos oss på profilewear.se kan du alltid handla varma profilkläder med akryl eller utan! Här finner du exempelvis varma mössor med tryck till ditt företag. Man bör även uppmärksamma att tryck på akryl textil kan vara problemtiskt vid värmetransfer då akryl är känsligt för värmebehandling, beroende på tygets utformning.

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *