Vad är viskos i kläder och vilka fördelar har det?

Viskos är delvis en naturlig textilfiber som tillverkas av naturlig cellolusa från träd följt av syntetisk modifiering och används som textilmaterial för kläder. Fördelar med viskos är att det är ett billigare alternativ till dyrt silke i textilier, då båda innehar liknande egenskaper med känsla av lyx. Karaktäristiska egenskaper som är fördelaktiga med viskos är att det är mjukt, lätt, adningsbart och absorberande material i kläder.

Vad är viskos i kläder?

Viskos är en semisyntetisk textilfiber som innebär att den är delvis naturlig med syntetiska ”onaturliga” modifikationer. Grundmaterialet för tillverkning av viskos är naturlig cellulosa, främst från trämassa som med kemisk efterbehandling (natriumhydroxod och koldisulfid) ger upphov till semisyntetiskt sörja som sedan blir spunnet till viskos garn som i sin tur vävs till färdigt textilmaterial, även kallat rayontyg i äldre litteratur.

Fördelar med viskos i kläder

Viskos har funnits sen slutet av 1800-talet och har sen dess använts som ett substitut till dyrt silke som textilmaterial i kläder, då båda uppvisar liknande egenskaper med en slät och behaglig yta med känsla av lyx. Karaktäristiska drag för viskos är att det är en lättviktig fiber som ger en skön och mjuk känska för klädsel utan att behöva kosta onödigt mycket som silke. Dessutom fungerar det även utmärkt som blandmaterial, med andra textilfibrer såsom bomull och polyester bland annat – för att ge upphov till en extra mjuk känsla av lyx till en lägre kostnad.

Fördelaktiga egenskaper för viskos textil

  • Lätt (mycket luftig som lämpar sig utmärkt till sommarkläder)
  • Mjuk (mjukt och skönt att bära)
  • Andningsbar (hög andningsförmåga till varmare värderlek)
  • Absorberande (fuktabsorberande utan värmeisolering är utmärkt till träningskläder)
  • Mindre töjbar (bibehållen passform)
  • Lägre blekning (infärgad textil bleker mindre efter tvättar och långtidsanvändning)

Observera att kläder som endast innehåller viskos är begränsade till kemtvätt pga känslighet för väta, samt att det är viktigt att följa skötselråd för blandmaterial av viskos med bomull och/eller polyester.

Hos oss på profilewear.se kan du alltid handla lätta och mjuka profilkläder med tryck eller utan till förmånliga priser! Passa på att kika på vårat utbud av mjuka t-shirts bland annat.

Var även uppmärksam på att värmetransfer tryck på viskos textil kan ha vissa begränsningar beroende på textilutformning, då viskos är känsligt för värme vid behandling med värmepress.

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *