Vad är fleece?

Fleece är en ruggig textil tillverkat av syntetisk polyester och består av stickat tyg i mycket små maskor fast det ser ut att vara vävt till synes. Fleece är bra på att hålla värme och transportera fukt, dock är det känsligt för hög värme och har en tendens att alstra statisk elektricitet.

Vad är fleece gjort av?

Fleece är ett tyg med ruggad yta av textilfibrer bestående av polyester i de flesta fall, men det förekommer även fleece med fibrer från bomull och ull. Vanligt fleece är tillverkat av 100% syntetiskt polyester som även kan härröra från återvunnen plast som malts ned, smälts och spunnits till fibrer från PET-flaskor bland annat.

Fleece i kläder

Fleece används som material i många olika typer av kläder och kombineras även ofta med ett innertyg för att bilda ett vindtätt material som ofta benämns windstopper. Det mest vanliga plagg för fleece är tröjor och jackor för kallare och fuktigare dagar, men finns i allt ifrån huvudbonad till byxor.

Fördelar med fleece

Fördelar med fleece som textil är att det behåller värmen väldigt bra och innehar en effektiv transport av fukt, vilket lämpar sig som optimala egenskaper för fritidskläder vid utomhusaktiviteter. Dessutom är skötsel av fleece väldigt enkelt, då dessa konstfibrer är töjbara, mjuka och väldigt lätt att tvätta rena. 

Nackdelar med fleece

Nackdelar med fleece är att det inte tål hög värme och kan därför inte strykas eller torkas på hög värme. Fleece alstrar även statisk elektricitet och är därför inte lämpligt för användning i miljöer med explosionsrisk eller känslig elektronisk apparatur. Dessutom har fleece en negativ inverkan på miljön, dels är det tillverkat av icke-förnybar olja från fossila bränslen men även förorenar vattendrag då det lossnar drygt 2000 plastpartiklar vid varje tvätt vilket är betydligt mer än andra polyestertyg.

Hos oss på Profilewear.se så hittar du ett stort urval av fleecekläder med tryck eller utan, till förmånliga priser, hög kvalitet och bästa service!

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *