Vad kostar tryck på kläder?

Priset för tryck på kläder beror främst på antalet plagg som ska tryckas och vilken tryckmetod man väljer. Dessutom kan priset per tryck på kläder variera väldigt mycket, beroende på storleken och antalet färger som används till trycket – som beror på den tryckmetod man valt. Man bör även ta hänsyn till att majoriteten av alla tryckpriser för kläder omfattar en startkostnad, vare sig den är inbakad i priset eller inte – även kallad “schablonkostnad” som varierar i pris beroende på vilken tryckmetod som använts.

Vad kostar det att trycka kläder?

Kostnaden för att trycka kläder beror på hur många många tryck du köper och antalet olika tryckmotiv – som är indirekt beroende på vilken tryckmetod du valt hos textiltryckeriet. Vi rekommenderar att man köper minst 25 tryck för att det ska bli prisvärt per tryck, eftersom att det tillkommer en startkostnad för tryck på kläder både vid screentryck och transfertryck (de två vanligaste tryckmetoderna för kläder), men även vid andra mindre vanliga tryckmetoder som inbakad eller dold kostnad. Det är just vi detta magiska antal “25” stycken som de flesta tryckmetoder hamnar på ett ungefärligt likadant pris per tryck oavsett mindre vanliga tryckmetoder med andra fördelar – med reservation för extremt stora skillnader i storlek och/eller färger på trycken. Grovt uppskattat, så kan man räkna med att det kostar ungefär 50 kr per tryck för att trycka kläder vid köp av 25 stycken tryck – förutsatt att optimal tryckmetod är vald.

Desto fler färger man använder i sitt tryck så blir det rent allmänt dyrare per tryck – både vid screentryck och transfertryck. När det gäller storlek på trycken så har det ingen betydelse för priset vid screentryck, men dock lägre pris för mindre tryckmotiv vid transfertryck.

Majoriteten av alla tryckmotiv till kläder som produceras är transfertryck (screen/vinyl transfers) som även går att spara och appliceras i efterhand till nästa beställning av era kläder – utan tillägg av nya startavgifter, produktionskostnader eller dolda avgifter. Passar utmärkt vid mindre beställningar och till er som beställer mindre antal kläder i flera omgångar utan att det kostar för mycket. Dock så är det vanligt att det brukar tillkomma en låg påvärmningsavgift för sparade transfertryck som indirekt appliceringskostnad. Transfertryck lämpar sig bäst för tryck som är små i storleken från ett kostnadseffektivt perspektiv.

Vanliga screentryck som appliceras direkt på kläder som inte går att spara brukar också bli prisvärda runt 25 tryck med startkostnaden i beaktning. Screentryck lämpar sig bättre för större beställningar och större motiv och blir väldigt prisvärt när det rör sig om hundratal tryck på kläder.

Man kan även välja att beställa färdiga tryck som sedan kan appliceras lokalt på era kläder till ett mycket lägre tryckpris, vare sig man köper kläder från tryckeriet eller inte. Då får man räkna med en investering i en tryckpress som kostar allt från cirka 5 000 kr till 100 000 kr, beroende på hur avancerat system man behöver – med eller utan kompressor för tryck. Dessutom kan man få ner priset för transfertryck till cirka 10 kr per tryck om man har väldigt små tryck och en tryckfärg, som man sedan applicerar lokalt hos sig själv.

Om man endast är ute efter att köpa enstaka tryck på färdiga kläder så finns det företag som har specialiserat sig på detta och använder främst andra tryckmetoder än de som förekommer vanligast för profilkläder. Man kan erhålla ett relativt bra pris för endast ett plagg med tryck, men blir väldigt dyrt om man köper några eller flera plagg med samma tryck. Här uppskattar vi att en t-shirt med ett enstaka tryck kostar ungefär 300 SEK.

Sist men inte minst, om man vill ha det lägsta priset för tryck på kläder så kan man skapa och trycka egna tryck utan behov av någon avancerad tryckutrustning. Det räcker endast med en bläckstråleskrivare och ett strykjärn, då man bara behöver köpa billigt tryckpapper för skrivaren. Var även uppmärksam på att kvaliteten på trycken inte går att jämföra med riktiga textiltryck hos tryckerier, därav det lägre totala priset för hela tryck. Att göra ett eget tryck på kläder hemma kostar ett tiotal kr per tryck i stora drag, lämpar sig bäst som hobby aktivitet.

Vad beror priset för tryck på kläder?

Det är många faktorer som har inverkan på vad det kostar att trycka kläder i ett textiltryckeri, inte minst själva profilkläderna. Direkta och indirektiva faktorer på det slutgiltiga priset beror främst på vald tryckmetod för just ditt tryck – där startavgift, antal, storlek och färger kan spela olika mycket för det slutgiltiga priset.

Startavgift för tryck på kläder

Beroende på vilken tryckmetod man använder så kan priset för tryck variera väldigt mycket. Majoriteten av alla tryckmetoder omfattar en startkostnad, som även kallas schablonavgift i många tryckerier. Om man köper ett tryck på kläder eller flera tryck på kläder så blir själva tryckpriset per tryck alltid lägre vid ett högre antal tryck och därmed mer fördelaktig för styckpriset med en schablon i beaktning.

Kostnad för olika antal tryck på kläder

Genom att producera flera tryck till kläder vid ett och samma tillfälle så kan man få ner priset ganska mycket per tryck. Detta gäller främst de mest vanliga tryckmetoderna som screen- & transfertryck med högre grad av automation vid tillverkning och applicering – mindre fördelaktig vid andra tryckmetoder med mindre grad av automation som kräver mer manuellt arbete.

Kostnad för olika stora tryck på kläder

Priset per tryck kan också variera mycket beroende på hur stora tryckmotiv man vill producera. Exempelvis så kostar större tryck mer vid transfertryck medan det inte har någon betydelse alls vid screentryck. Därför är det mer fördelaktigt att trycka många stora trycka med screentryck. Andra mindre vanliga tryckmetoder som används vid enstaka eller få tryck på kläder brukar inte ha någon större prisskillnad per tryck vid olika stora tryckmotiv.

Kostnad för olika antal färger i tryck på kläder

Även antalet färger i tryckmotivet kan ha en större inverkan på tryckpriset för kläder. De mest vanliga tryckmetoderna för kläder, såsom transfer- och screentryck blir betydligt billigare ju färre färger som används i trycket. För varje extra färg så kan man grovt uppskatta tryckpriset till minst 50% högre. Om man kommer upp i många färger, exempelvis 5 st färger så kan det vara mer lönsamt att välja en annan mindre vanlig tryckmetod för kläder om man inte ska trycka många tryck, exempelvis hundratals.

Exempelpriser för tryck på kläder

Kostnaden för tryck på kläder beror på många olika faktorer som vi har gått igenom, därför kostar tryck på kläder olika mycket. Här nedan finner ni grovt uppskattade exempelpriser för tryck på kläder vid köp av ett enstaka plagg eller flera plagg.

Kostnad för tryck på T-shirt

BenmäningStyckprisAntalTotalt
Startkostnad375kr1st375kr
1-Färgs tryck upp till 25cm224,16kr25st604kr
T-shirt (klassisk t-shirt) klicka här för se modell39,90kr25st997,50kr

Totalpris: 1976,50kr (79,06kr/st)


Kostnad för tryck på Tröja

BenmäningStyckprisAntalTotalt
Startkostnad375kr1st375kr
1-Färgs tryck upp till 25cm224,16kr25st604kr
Sweatshirt/tröja (klassisk ttröja) klicka här för se modell156kr25st3900kr

Totalpris: 4879kr (195,16kr/st)


Priser exkl.moms. För aktuella priser och villkor kontakta Profilewear.se

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *