Hur tvättar man varselkläder?

Underhåll av varselkläder är av högre vikt än skötsel av andra typer av skyddskläder, då smuts och tvättar minskar dess synbarhet med tiden. Därför är det extra viktigt att följa skötselråd för varselkläder, dvs när du behöver tvätta och hur du ska tvätta dina varsel arbetskläder för att bibehålla dess huvudsakliga funktion – att synas.

Tillsyn och skötsel av varselkläder

Det är oerhört viktigt att underhålla sina varselkläder på rätt sätt, då smuts, slitage, skador och tvätt kan försämra dess funktionalitet med tidens gång. Därför är det av största vikt att att sköta sina varselkläder, dvs tillämpa lämpliga skötselråd och tvättinstruktioner för att säkerställa att dina varselkläder förblir säkra och hållbara för optimal synlighet på din arbetsplats.

Här finner du två viktiga faktorer för skötselråd av varselkläder.

 • Håll dina varselkläder hela, rena och fria från smuts.
 • Följ tillverkarens tvättråd för längsta hållbarhet.

Förutom att veta hur man ska tvätta sina varselkläder så är det även viktigt att veta när man ska tvätta dom och när de behöver bytas ut. Att ta väl hand om sina varselkläder har många fördelar, utöver säkerheten.

Här listar vi tre olika anledningar till varför ordentlig vård av varselkläder är av essentiell vikt.

 • Säkerhet: Olämplig skötsel av dina varselkläder kan minska din synbarhet, dels genom att kläderna är smutsiga eller felaktig tvättning som förstör varselförmågan.
 • Lönsamhet: Olämplig skötsel av varselkläder kan bli dyrt i längden, genom att sköta dina skyddskläder på rätt sätt så förlänger man på vis hållbarheten för arbetskläderna.
 • Renlighet: Arbetare i varselkläder utsätts ofta för stora påfrestningar som gör att man svettas mer än vanligt, därför är det viktigt att vårda sina kläder för att undvika odörer som svett för att återge ett professionellt intryck.

Tvätta varselkläder

Varselkläder måste tvättas ofta och med omtanke för att bibehålla dess synbarhet, därför är det viktigt att följa lämpliga skötselråd och tvättanvisningar från tillverkaren. Rent allmänt bör varselkläder tvättas professionellt på tvättfirma för att skyddskläderna ska behålla sina skyddsegenskaper och bevara varselfärgerna. Om man väljer att tvätta sina varselkläder på egen hand så är risken stor att man förstör reflexerna och minskar effekten på det fluorescerande tyget.

För er som väljer att tvätta era varselkläder i maskintvätt på egen hand så har vi lite tips och råd om hur man ska gå tillväga för att hålla era varselkläder rena och effektiva många år fram i tiden. Dessutom kan det även finnas behov för regelbunden handtvätt av varselkläder, om det uppkommer smuts i form av tydliga fläckar för att bibehålla hög synlighet och hållbarhet för din varselkläder.

Maskintvätta varselkläder

Dom flesta varselkläder går att tvätta i maskintvätt, men vi rekommenderar alltid att man läser tvättanvisningar på tvättlappen från tillverkaren – innan man väljer att  kasta in kläderna i tvättmaskinen. Det viktigaste att tänka på vid tvätt av varselkläder i maskintvätt är att undvika att använda sköljmedel eller blekmedel med blekande effekt eftersom att dessa lösningsmedel försämrar varselklädernas reflekterande egenskaper. För att erhålla bästa resultat för maskintvätt av varselkläder, så har vi följande rekommendationer som tvättråd och tvätttips för varselkläder.

 • Tvätta med låg temperatur eller högre temperatur om tvättanvisningar från tillverkare tillåter det.
 • Använd ett skonsamt tvättmedel.
 • Lufttorka eller torktumla med låg temperatur.
 • Tvätta plaggen in och ut.
 • Tvätta med liknande färger.
 • Undvik att använda blekmedel och mjukmedel.
 • Ej tvätt med öppna kardborreband och liknande konstruktioner.
 • Ej förtvätt med förblötning.
 • Ej kemtvätt eller starka lösningsmedel.
 • Ej strykning med strykjärn.

OBS! Var även uppmärksam på att varselkläder endast tål ett visst antal tvättar innan de förlorar sin funktionalitet, för att veta hur många tvättar varselkläder tål så ska det finnas angivet på certifierade varselplagg. På certifierade varselkläder anges det alltid hur många tvättar kläderna utsätts för i relation till gällande certifiering.

Handtvätta varselkläder

Utöver maskintvätt så är det även viktigt att underhålla sina varselkläder genom att omgående tvätta eller skrubba bort smuts i form av fläckar som annars blir svårare att få bort smutset med tiden. Därför är det en bra idé att inspektera din varselkläder regelbundet, där fläckar genast tas bort med en mild handtvätt. En skonsam handtvätt för varselkläder omfattar en mjuk svamp eller trasa med med en mild tvål eller detergent för att få bort fläckar direkt.

Motståndskraftiga varselkläder av hög kvalitet

Varselkläder av hög kvalitet är mer motståndskraftiga mot smuts, slitage och tål betydligt fler tvättar utan att bli mindre synbara eller gå sönder. Därför är valet av högkvalitativa varselkläder lika viktigt som att underhålla sina varselkläder, välj därför rätt varselkläder.

Hos oss på profilewear.se kan du köpa högkvalitativa varselkläder med tryck eller utan till förmånliga priser, vi har alla typer av varselkläder till företag som privatpersoner.

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *