Varför krymper mina kläder i tvätten och hur undviker man det?

Beroende på vilket material kläderna har och hur man tvättar sina kläder, kan resultera i olika grader av krympning. Här går vi igenom varför kläderna krymper och grunderna för att förebygga krympning av kläder genom att välja rätt material och tvätta kläderna på korrekt vis – men även utbudet av förbehandlade profilkläder som inte krymper i tvätten. Dessutom har vi ett husmorstips om hur man kan återställa krympta kläder till sin ursprungliga storlek.

Därför krymper kläderna

Det som gör att kläder krymper i tvätten är att man utsätter fibrerna i tyget för hög värme som resulterar att fibrerna drar ihop sig olika mycket, beroende på om det är naturliga eller syntetiska fibrer. Naturliga textilmaterial såsom bomull och bl.a har en högre tendens att krympa vid för hög värme än syntetiska textilmaterial i allmänhet. Om man inte följer tvättanvisningen för kläderna så finns det en stor risk att man utsätter kläderna för hög värme som gör att dom krymper, detta gäller både vid tvättning och torkning av kläder.

Därför krymper olika textilfibrer olika mycket

Texilfibrer består av sammanlänkade polymerer som är långa kedjor av jättemolekyler, varvid naturliga polymerer i fibrer sträcks ut från natruliga tillstånd till ett utsträckt tillstånd – medan syntetiska polymerer inte behöver sträckas ut på samma vis. Detta resulterar i att naturliga och syntetiska fibrer i kläderna är olika känsliga för värmeinverkan, där tillförd energi i form av värme gör att naturliga textilfibrer gärna drar ihop sig mot sitt naturliga trassliga tillstånd som mer ihoptryckta kedjor. Genom att kombinera naturliga och syntetiska textilfibrer så kan man minimera krympning i blandmateriel för kläder.

Hur undviker man krympande kläder?

Att välja rätt kläder som är tillverkade av värmetåligt textilmaterial är första steget till att undvika kläder som krymper i tvätten, dessutom finns det kläder som är förbehandlade med värme och kallas ”pre shrunk”. Var även uppmärksam på att dom flesta kläder alltid krymper en aning efter tvätt. Men det allra viktigaste är faktiskt att följa tvättanvisningarna för kläderna för att undvika ovanligt stor krympning.

Välj värmetåliga kläder för att undvika krympning av kläder

Beroende på vilka krav du ställer på dina kläder och vilka egenskaper du önskar från dina kläder, så går det inte endast att välja ett syntetiskt material ur krympning synpunkt. Därför är det viktiga att välja högkvalitiva kläder där det framgår hur varmt man kan tvätta dom. Dessutom finns naturliga textilfibrer, exempelvis bomull som kallas ”pre shrunk” med obefintlig krympning. Man hittar även blandmaterial av naturliga och syntetiska fibrer som är mer beständiga mot krympning, exempelvis bomull & polyester bland annat.

Tvätta rätt för att undvika krympning av kläder

Att följa tvättinstruktioner för sina kläder är det absolut viktigaste för att undvika krympande kläder, i synnerhet vilken värmebelastning man väljer vid tvätt- och torkprogram. Dessutom måste man ibland även ta hänsyn till material vid val av tvättprogram, då exempelvis ull kan behöva ett eget tvättprogram (lägre temperatur och centrifughastighet) som de flesta tvättmaskiner har idag. Det är inte heller ovanligt med tvättprogram för jeans bland annat.

Allmänna tvättinstruktioner för att undvika krympning av kläder

Först och främst så följ alltid tvättanvisningar, utöver det följer några allmänna tips utöver tvättrådsetiketten för att inte krympa kläder.

 • Sortera efter färg och temperaturanvisning
 • Välj rätt tvätt- och torkprogram (lägsta möjliga värme)
 • Torktumla inte kläder som ej tål torktumling (står på skötseletikett)
 • Bomullskläder bör normalt tvättas högst i 40 grader celsius

Kan man rädda kläder som krympt?

Det finns en lösning för att återställa krympta kläder från tvätten till sin naturliga storlek igen – med hjälp av ett klassiskt husmorsknep. För att försöka rädda dina kläder som krympt så kan du följa dessa instruktioner i olika steg för att sträcka ut textilfibrerna.

 • 1. Tappa upp varmt vatten i handfat eller häll upp i en hink eller balja
 • 2. Tillsätt minst en halv deciliter balsam eller babyschampo i vattnet och rör om
 • 3. Dränk plagget i lösningen med vatten och balsam – vrid, vänd och rör om ordenligt så det sugs åt
 • 4. Låt plagget stå minst en kvart i lösningen med vatten och balsam
 • 5. Avlägsna plagget och pressa ut så mycket vatten som möjligt utan att vrida plagget eller skölja det
 • 6. Sug ut vatten genom att placera det på en torr handduk och rulla ihop och rulla ut handduken
 • 7. Placera plagget på en ny torr handduk inför utsträckningsprocess av plagget.
 • 8. Sträck ut plagget varsamt genom att dra och sträcka tyget lite åt gången så det inte blir för stort.
 • 9. Lufttorka plagget, exempelvis på en torr handduk.

OBS! Det mest kritiska steget är när man börjar stretcha ut plagget, så stretcha inte för mycket så plagget förstörs. Det är bättre att stretcha mindre och upprepa hela proceduren från steg 1 till 9 för att mininmera risken att man förstör plagget.

Hos oss på profilewear kan du alltid känna dig trygg med att handla profilkläder av hög kvalitet som inte krymper mer än vanligt, så länge du följer tvättanvisningarna 🙂 Vi har även kläder med ”pre shrunk” bomull för obefintlig krympning eller blandmaterial av naturliga och syntetiska fibrer som krymper mindre.

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *