Vad är varselkläder – varför och när är det viktigt att bära för säkerheten?

Att skydda sina arbetare vid tuffare arbetsplatser, där man löper större risk att drabbas av olyckor kräver anpassade skyddskläder. I många fall kan det behövas varselkläder, dvs arbetskläder med extra hög synlighet – exempelvis för yrken inom bygg och diverse industrier för att öka synligheten och därmed säkerheten för sina medarbetare på jobbet. Varselkläder används främst för att uppmärksamma förare och operatörer om var det finns människor – speciellt under farligare omständigheter där risk för olycka är som störst pga låg synbarhet. Exempelvis nära till vägen vid vägarbeten, mörkare arbetsförhållanden under natten, eller på dagen där man helt enkelt kan bli skymd av diverse olika saker på sitt arbete.

Vad är varselkläder?

Definitionen av varselkläder är kläder vid användning som är mycket självlysande i sin naturliga utformning eller har en färg som är enkel att urskilja från vilken bakgrund som helst. 

Varselkläder består huvudsakligen av 2 olika komponenter, dels färgrikt fluorescerande tyg med pigment som är ljusare än vanliga färger och reflektiva remsor gjorda av reflektivt material som reflekterar tillbaka mer ljus än vanligt material.

  • Fluorescerande material: Färgrik fluorescerande textil som reflekterar osynligt ultraviolett ljus från solen till synligt och starkt ljus. Fluorescerande färger syns även bra vid gryning och skymning då de kan effektivt ta tillvara ljus vid lägre ljusintensitet. Dessutom bidrar den starka ljusa återgivningen av färgrikedom till en hög kontrastnivå mot de flesta bakgrunder, vare sig de är naturliga eller tillverkade.
  • Reflekterande material: Reflektiva remsor i form av reflexer som reflekterar ljus från ljuskällan, därav mest effektiva under natten vid mörka förhållanden då de inte bidrar till mycket kontrast under dagtid vid vanliga ljusförhållanden.

Majoriteten av alla varselkläder har en kombination av båda dessa komponenter (kraftig färgat tyg i fluorescerande färg och reflexer), exempelvis varselvästar med fluorescerande textil och reflekterande reflexremsor eller material som kan vara både reflekterande och reflektivt.

Varselkläder indelas i tre olika klasser enligt olika standarder som klass 1, 2 och 3. De olika skyddsklasserna för varselkläder återspeglar till vilken grad och nivå kläderna är tillverkade av färgat material och reflexmaterial, dvs hur mycket synligt material som använts. Klass 3 varselkläder har den högsta synbarheten och klass 1 den lägsta. Det som är gemensamt för för samtliga klasser av reflexkläder är att plaggen är synliga dygnet runt, från alla håll och att personens konturer framhävs.

De mest vanliga fluorescerande färgerna för varselkläder är gul och orange, men det förekommer även många andra färger – där vissa färger inte har en tillräcklig förmåga att uppnå tillräcklig luminescens enligt diverse standarder/klasser för varselkläder.

Den vanligaste varianten av varselkläder är varselvästar, men det förekommer även ett stort utbud av varseltröjor, varseljackor och varselbyxor – men även mindre vanliga små saker såsom varselhandskar för att öka synbarheten och säkerheten för de som arbetar. 

Varför är varselkläder viktigt för säkerheten?

Varselkläder är viktigt för säkerheten på många arbetsplatser, då det förebygger allvarliga arbetsolyckor och arbetsskador där synligheten av samtliga arbetare inte är optimal – genom att samtliga medarbetare ser varandra men även syns av andra i sin närhet så förebygger man olycksrisken.

Det finns många arbetsplatser där synligheten spelar en väldigt stor roll för säkerheten, exempelvis inom transport sektorn – såsom väg, järnväg och flyg. Utöver yrken som vägarbetare, järnvägsarbetare och flygplatspersonal så kan varselkläder vara fördelaktigt för yrken inom byggindustrin, lagerarbete, lantmäteri och utryckningspersonal inom polis eller brandkår bland annat – där synligheten också är av betydelse och kan spela en avgörande roll.

Varselkläder ökar din synbarhet så att du undviker att inte synas i förhållande till den omgivning du befinner dig i, på så vis ökar du säkerheten för att inte synas. För att uppnå bästa möjliga säkerhet med varselkläder på din arbetsplats så är det bästa valet att välja ett utseende på dina varselkläder som ger mest kontrast mellan dig som arbetare och din omgivning. Detta gör du genom att säkerställa att varselkläderna inte matchar omgivningen på något vis på din arbetsplats.

Förutom att använda varselkläder för säkerheten så är det även viktigt att man följer skötselråden för arbetskläder, det gäller exponering 

När ska man bära varselkläder?

Varselkläder måste användas på arbetsplatser inom trafik, vägar, järnväg, flygplatser och byggplatser. Rent allmänt så bör varselkläder användas under arbete och andra aktiviteter som kräver hög synbarhet, både om natten och om dagen vare sig det är på jobbet eller fritiden – används sunt förnuft.

Det mest vanliga är att man använder varselkläder när man arbetar i trafiken, med vägarbete, räddningsarbeten bland annat. Men även på fritiden när man promenerar, jobbar eller cyklar vid trafikerade vägar. 

Det är viktigt att notera att varselkläder ökar synbarheten både under dagen och natten, då dess tvåkomponents konstruktion är multifunktionell med fluorescerande ljus från textilen på dagen och reflekterande ljus från reflexer på natten. Därför kan det vara lika viktigt att använda varselkläder under dagen på de arbetsplatser där man lätt kan bli skymd av olika föremål.

I Sverige är det ett krav att använda varselkläder på arbetsplatser inom bland annat trafik, vägar, järnväg, flygplatser och byggplatser. Arbetsgivare i Sverige har en skyldighet att förse anställda med personlig skyddsutrustning om det krävs enligt arbetsmiljölagen, där uppdrags- eller arbetsgivaren bestämmer vilken skyddsklass som ska tillämpas för skyddskläderna.

Det är aldrig fel att använda varselkläder som personlig skyddsutrustning för ökad synbarhet oavsett arbetsmiljö, om man gör en bedömning att synbarheten kan ha en minsta betydelse vid förebyggande av olyckor.

Ta det säkra före det osäkra som man brukar säga, här kan du alltid handla dina varselkläder med tryck eller utan – stort sortiment med fördelaktiga priser och snabba leveranser!

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.