Varselkläder

Varselkläder av hög kvalitet

Varselkläder har en otroligt viktig funktion, att skydda personer som arbetar nära vägen. Varselkläders uppgift är därför att synliggöra personer med hjälp av bland annat reflekterande material eller fluorescerande varselmaterial. Dagtid behöver man som exempelvis vägarbetare använda varselkläder och dessa plagg är tillverkade av ett annat material, så kallat fluorescerande material. När det är mörkt ute behövs reflekterande plagg, som reflexer. De olika materialen hos varselkläder gör att personal är synlig oavsett om det är ljust eller mörkt ute. Dock är det väldigt viktigt att man håller fluorescerande material rena, alternativt byter ut dem efter en tids användning. Detta eftersom materialet med tiden syns mindre och mindre.

Varsel klass 1 och 2

När man pratar om varselkläder pratar man även om olika klasser. Det finns nämligen tre olika klasser, dessa är certifierade för olika ändamål. De tre klasserna kan beskrivas så här:

  • Klass 1: lägsta klassen av varselkläder och har en fluorescerande yta på minst 0,14m² och reflexytan ska vara minst 0,1m².
  • Klass 2: här måste varselkläderna vara täckta av fluorescerande yta på minst 0,5m² och reflexytan på plaggen ska vara minst 0,13m².
  • Klass 3: Detta är den högsta klassen av varselkläder och här är kraven minst 0,8 m² i fluorescerande yta och reflex på minst 0,2m².

Man kan alltså säga att säkraste varselkläderna är de som är bäst synliga. Om du är osäker på vilken klass du behöver är det alltid bäst att välja den högsta säkerhetsklassen, tre. Du behöver inte hitta varselkläder i klass tre, men genom att kombinera exempelvis ett par byxor och en jacka i klass 1 och 2 kan du uppnå klass 3. Vi erbjuder många varselkläder i klass 1 och varselkläder med klass 2. Kombinera bägge så får du alltså högsta säkerhet.

Varselkläder för barn, herr och dam

I vårt utbud av varselkläder hittar du plagg för herr, dam och barn. Vi erbjuder bland annat varselkläder för barn som reflexvästar men även mössor och kepsar. De plagg som vi erbjuder täcker i princip från topp till tå; från varseltröja och byxa till pikétröjor, kepsar, mössor och till och med varselkläder för hund. Varselkläder för dam och herr har ofta en lös passform, men du gör ändå ett storleksval när du beställer. Även om varselkläder för barn, herr och dam oftast är gula, orangea eller röda, finns det även varselvästar i andra färger, exempelvis blått. Beställ det du behöver och kom ihåg att vi även utför profilering av dina varselkläder.

Vi har ett stort utbud av olika varselkläder för er som arbetar på eller nära vägarbeten så att ni ska synas för allas säkerhet. Välj bland olika kategorier för att hitta dina varselkläder till låga priser. Vi kan även profilera dina varselkläder till en av marknadens lägsta priser, för mer information se tryck & profilering.

Varselkläder

Enligt Sveriges lag är det obligatoriskt att använda sig utav varselkläder vid eller i närheten av vägarbeten för din egna och allas säkerhet. Varselkläder utgörs av en yta av reflekterande eller fluorescerande material beroende på användning vid natt eller dagtid. Varselkläderna måste inneha ett CE-certifikat som uppger dess klassificering och vilken typ av varselmaterial som används. Det finns 3 olika klasser för varselkläder, varvid klass 3 har störst yta av varselmaterial, klass 2 mindre och klass 1 minst yta.

välja rätt varselkläderAtt välja rätt Varselkläder

Beroende på ifall man arbetar natt eller dagtid så gäller det att välja varselkläder som består av rätt material. Vid arbete i mörker används reflekterande material och i dagsljus används fluorescerande varselmaterial. Att välja rätt klassificering för varselkläder beslutas av arbetsgivare i samråd med dess anställda för att uppnå tillräcklig synbarhet på arbetsplatsen för allas trygghet. Klass 3 rekommenderas starkt vid arbetsplatser med hög trafik enligt trafikverket.

Underhåll av varselkläder

Det är av högsta grad viktigt att underhålla sina varselkläder på rätt sätt så att man alltid syns. Därför är det viktig att hålla dem ytterst rena för att uppnå maximal effekt av varsel effekten från dess reflekterande eller fluorescerande material.

Rekomendation

Använd rätt material och så hög klass som möjligt för att du ska synas på din arbetsplats, vare sig det gäller i mörker eller dagsljus.Hur fungerar varselkläder?

Varselkläders material fungerar olika under natten och dagen, beroende på vilket material som används.

varselkläder mörkerFunktion av varselmaterial vid mörker

Varselkläder som exponeras av ljus från strålkastare under natten reflekterar tillbaka ljuset i samma riktning och fungerar som en lampa som använder inkommande ljus för att lysa. Det är reflexmaterialet på varselkläderna som utgör denna funktion. Dock så uteblir denna funktion på dagen, eftersom att den höga exponeringen av dagsljus från omgivningen eliminerar dess starka ljusreflektion.


varselkläder dagsljusFunktion av varselmaterial vid dagsljus

Vid användning av varselkläder under dagtid används ett fluorescerande material som absorberar UV-ljus och omvandlas till synligt ljud av högre intensitet än omgivningen. Detta i kombination med hög färgrikedom på varselkläderna resulterar i att du syns väldigt bra även i dagsljus. pga. frånvaron av UV-ljus under nattetid så lämpar sig varselkläder av fluorescerande material nästintill förödande, på samma sätt som varselkläder med reflekterande material vid dagsljus.

Beechfield
3 färger

Varsel Morf

Result
2 färger

Varselväst

YOKO
12 färger

Varsel Nätväst

ProJob
4 färger

Varselkeps

Top Swede
2 färger

Varselmössa