Vad är profilkläder och fördelarna med tryck på kläder?

Profilkläder är speciellt anpassade arbetskläder för profilering med tryck eller brodyr för företag, föreningar och organisationer.
Fördelarna med att använda tryck på kläder är flera. Profilerade kläder ökar varumärkeskännedom, skapar en gemenskap för de anställda och bygger upp kundförtroende. Dessutom är profilkläder väldigt kostnadseffektivt ur ett marknadsföringsperspektiv!Vad är profilkläder?

Profilkläder är anpassade kläder för tryck som exempelvis ska representera ett företag utåt mot kunder. Utformningen av profilkläder varierar beroende på vilken verksamhet man bedriver som företag, förening eller organisation och vad man vill framhålla. Gemensamt för alla färdiga profilkläder oavsett typ, utseende och utformning är att de är enhetliga kläder med rätt färger och tryck, t.ex. logotyp eller slogan som är tydligt kopplat till verksamheten.

Historisk användning av profilkläder

Dags för fun facts! Visste du att profilkläder har sitt ursprung flera tusen år tillbaka i tiden, där man påvisat att profilerade kläder har använts i det antika Kina så tidigt som 200 e.Kr. genom av använda blocktryck av trä för att trycka på textil. Profilkläder i modern bemärkelse, fick sin genomslagskraft i mitten av 1800-talets kapitalistiska tillväxt där man använde grundläggande tryckmetoder såsom screentryck till kläder med tryck. Sedan dess har utvecklingen av tryck på kläder bidragit till många olika tryckmetoder för kläder med tryck. Det kan du läsa om längre ner!

Hur ser profilkläder ut?

Beroende på syftet med sina profilkläder så kan de se helt olika ut och omfatta samtliga kategorier av kläder. Allt från vardagliga kläder till funktionella kläder.

Profilkläder som används av personal är oftast funktionella plagg anpassade efter den aktuella verksamheten med en tydlig profilering. Profilkläder som istället har syfte att ges bort i marknadsföringssyfte, till både anställda och kunder, kan vara mer vardagliga kläder för en annan typ av användning. I dessa fall kanske en diskret profilering eller något utstickande budskap passar som tryck.

Olika typer av tryck och brodyr för profilkläder

Profilkläder kan ha olika typer av profilering, tryck eller brodyr är det man vanligtvis väljer mellan men sedan så finns det olika typer av båda dessa varianter:

  • Screentryck 
  • Transfertryck (värmetransfer)
  • DTG (Direkt To Garment) tryck
  • Vinyl (folie) tryck
  • Sublimering (infärgning av polyester textil)
  • Brodyr (stygn direkt på plagg)
  • Tyglappar (brodyr lappar/patches)


Vid tryck av profilkläder kan man alltså använda sig av olika tryckmetoder. De mest vanliga tryckmetoderna är screentryck och transfertryck, de mindre vanliga är vinyl, DTG (direct to garment) och sublimering. Tryckmetoderna har sina för- och nackdelar och lämpar sig olika bra beroende på unika egenskaper för profilkläderna, storlek på trycken, önskade tryckegenskaper och även antalet tryck för kostnadseffektivitet.

Vid brodyr förekommer det också variation av profilering. Utöver vanlig brodyr så finns även broderade eller delvis broderade tyglappar som man fäster på kläderna som kallas brodyrlappar eller patches. Dessa kan man antingen sy på kläderna eller applicera med en värmepress för att istället limma fast på kläderna.

Varför använder man profilkläder?

Det finns flera olika anledningar till varför det är så bra att använda profilkläder i sin verksamhet, vare sig det gäller ett företag, förening eller organisation. Tryck på kläder inom företag används exempelvis för kostnadseffektiv marknadsföring, samhörighet inom personalen, tydlig kommunikationskanal för kunder och ökat kundförtroende.

·  Profilkläder ökar exponeringen av ditt varumärke

Att använda profilkläder till personal eller ge bort som presenter till kunder och anställda resulterar i en ökad varumärkeskännedom. Personal klädda i profilkläder stärker verksamhetens varumärke genom att agera som företagets ansikte utåt med en professionell beklädnad. Profilkläder som give away som kan användas på fritiden är en levande anslagstavla för hög exponering av varumärket. Kläder med tryck håller länge och dess mobilitet gör det synligt överallt i många olika sammanhang.

·  Kostnadseffektiv marknadsföring med profilkläder

Kostnaden för marknadsföring med profilkläder är relativt låg med hänsyn till graden av exponering man erhåller om man jämför med andra typer av tryckt marknadsföring. Det som gör att profilkläder är väldigt kostnadseffektivt är att dem har en lång livslängd och kan användas både på jobbet och på fritiden. Exponering sker då både till riktad målgrupp på arbetsplatsen och exponering till allmänheten på fritiden. Därför kan man ha olika uppsättningar av profilkläder, enklare plagg med diskret profilering som reklampresenter utöver företagets arbetskläder som används på arbetsplatsen.·  Ökad prestation med profilkläder till personalen

Profilkläder på företag resulterar ofta i en högre samhörighet bland personalen som leder till att anställda presterar betydligt bättre i sina “lagkläder” då det skapar en känsla av tillhörighet och laganda. Det resulterar i bättre samarbete där man arbetar i team och där teamwork är en grundpelare.

·  Tydlig och professionell representation med profilkläder

Personal som använder profilkläder inom verksamheten förstärker bilden av professionalism med tydlig representation av företaget. Det underlättar både kundkontakten och ökar försäljningen. Detta genom att personalen på företaget går att identifiera direkt och att de anställda utstrålar professionalism och är tydligt förknippade med verksamheten.

·  Profilkläder förmedlar hög kvalitet och service

Att bygga upp och stärka kundförtroende till företaget med profilkläder förmedlar en känsla av hög kvalitet och service. Kunder känner sig tryggare med välklädd personal som återspeglar hög kompetens och skapar ett förtroende hos kunderna redan innan inledningen av samtalet. Dessutom bidrar profilkläder till att skapa en varumärkesidentitet och återspegla verksamhetens professionalism är en av de främsta anledningarna till att man alltid använder profilkläder på mässor och event bland annat.

Hos oss på Profilewear.se så kan du alltid räkna med att du kan hitta de profilkläder som du behöver, vi har ett stort utbud av kläder för tryck med obegränsade valmöjligheter. Vare sig du behöver arbetskläder i form av funktionella skyddskläder, yrkeskläder eller idrottskläder som dina profilkläder.

ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE
Dela gärna inlägget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *