Vi har julstängt 20/12 - 13/1. Beställningar lagda efter den 6/12 levereras med start från vecka 3

Tryckmetoder

Vi har sedan vår start 2012 ständigt utvecklat och utökat utbudet av tryckmetoder för textil, där vi kan tillhandahålla samtliga vanligt förekommande textiltryck som finns på marknaden i dagsläget.  Vi innehar en stor kunskap inom tryck & profilering för av att välja rätt tryckmetod till ert val av textilmaterial - då vi främst arbetar med tryck på textil och nischat oss inom textilbranschen. Hos oss kan ni alltid förlita er på vårat val av tryckmetod för bästa tryck till lägsta pris, men även högkvalitativa textiler till förmånliga priser.  Här nedan kan ni läsa om olika tryckmetoder som används för textiler - metodbeskrivning för tillverkning och applicering av olika trycktekniker på textil.

Screentryck

Screentryck för textil är en tryckmetod där man direkt häller en färg åt gången på en ram med ett tunnt nät som placeras över tryckytan på plagget. Nätramen består av ett väv i polyster eller silke som innehåller små hål och låter färgen passera ner på textilen, men även stängda hål där ingen färg kan passera alls. På så vis erhåller man ett motiv för en färg och nätmall som även kallas schablon. Screentryck är den mest vanliga tryckmetoden för textiltryck. Screentryck är av hög tryckkvalitet som sitter bra och länge utan att spricka enkelt, dessutom lämpar sig screentryck till högre volymer och större tryck med färre färger för att bli ett kostnadseffektivt tryckresultat.

Transfertryck

Transfertryck som även ofta benämns som värmetransfer är i grunden ett screentryck på ett blad som appliceras fast med en värmepress på textilen . Vinyltryck är också synonymt med transfertryck, där man istället skär ut och applicerar en folie av vinyl som man pressar med värme för att erhålla ett vinyltryck. Dvs man överför ett tryck av screen eller folie från ett blad av papper eller plast med värme och tryck till textilen vid transfertryck, även kallat screen transfertryck eller folie transfertryck.

Värmetransfer (screentransfer)

Vardaligt bruk av termen värmetransfer reffererar främst till ett screentryck som tillverkats på ett blad av papper eller plast som sedan trycks på textil med en värmepress. Värmetransfer lämpar sig bäst för mindre tryck i högre volymer för att vara kostnadseffektiva. Fördelar med värmetransfer är att man kan spara trycken och applicera dom snabbt vid behov. Vi rekommenderar främst transfertryck under korrekta förutsättningar för tryckuppdraget, då man kan lagerhålla värmetransfer hos oss - dessutom har våra värmetransfers minst negativ inverkan på miljön jämfört med andra tryckmetoder.

Vinyltryck (folietryck)

Vinyltryck, även kallat folietryck är också en tryckmetod som kallas transfertryck (vinyltransfer eller folietransfer). Här använder man sig av en folie av vinyl som skärs ut i en plottermaskin (skärmaskin) och appliceras sedan med en värmepress på textil. Fördelar med folietryck är att snabb och effektiv tillverkning är möjlig av mindre tryck eller namntryck vid små kvantiteter: Nackdelar med vinyltryck är att dom är mer sprödiga och att man är begränsad till en standardfärg. I de fall man använder sig av vit vinylfilm som man printat sitt tryck på, så kan man använda flera färger som dock bleks ut relativt snabbt med tiden.

Digitaltryck

Direct-to-Garment (DTG) och Direct-to-Transfer (DTT) tryck är digitala tryck där trycket skrivs ut direkt på kläderna eller transferpapper följt av vidare bearbetning för tryckfäste med värmebehandling. Båda dessa metoder för digitaltryck lämpar sig främst för mindre beställningar, där tryckkostnaden per tryck är hög men inte beroende av antalet färger. Man bör även vara uppmärksam på att tryckresultatet kan skilja sig markant beroende på vilken typ av digitaltryck man använder, då tryckprocessen är väldigt olika för DTG och DTT.

DTG tryck

Vid texiltryck med DTG tryck krävs en förbehandling med fixeringsmaterial som aktiveras med förvärmning av tyget innan utskriften av trycket sker direkt på textilen, så att trycket kan fästa ordentligt. DTG tryck kräver även en slutbehandling där trycket behandlas med värme från en press för att fixera bläcket. Fördelar med DTG tryck är att det går relativt snabbt att applicera trycken på textilen från DTG skrivaren med förbehandlade textilier samt att det är kostnadseffektivt för mindre upplagor av beställningar där motivet är foton eller bilder med många färger. En nackdel med denna metod är att mörka plagg kan behöva en applicerering av en vit färgbas innan utskrift, under motivet eller delar av motivet för att färgåtergivningen ska bli korrekt. Dessutom är DTG tyck begränsade till tryck på tyg av bomull.

DTT tryck

Vid textiltryck med DTT så behövs ingen förbehandling av tyget, då trycket skrivs ut på en bärare (en film av papper eller plast) följt av applicering likt värmetransfers för textil. Dessutom krävs en efterbehandling av bäraren med det utskrivna motivet, där man applicerar ett pulver av lim direkt på trycket innan man vrämepressar trycket på tyget. Fördelar med DTT digitaltryck är att man kan använda det till alla textilmaterial till skillnad från DTG, men går lite långsammare då man inte skriver ut trycket direkt på textilen. Nackdelar med DTT är att det även här behövs en vit bas av färg som skrivs ut på toppen av trycket på filmen vid applicering på mörkare plagg för optimal färgåtergivning. DTT tryck är ett kostnadseffektivt alternativ för textiltryck vid mindre upplagor av tryck med motiv som innehar många färger såsom bilder bland annat.

Sublimeringstryck

En annan mer ovanlig tryckmetod är sublimering av textil, där man använder sig av temperaturkänsliga textilfärger. Genom att skapa en bärare med olika färger av bläck som skrivs ut med temperaturkänsliga färger i en speciell bläckskrivare så kan man applicera denna bärare på poleystertyg under en värmepress. Vid behandling med värme så omvandlas bläckfärgerna till gaser som fäster i material som är 100 % polyester. En fördel med denna tryckmetod är att motivet man trycker färgar textilfibrer istället för att lägga sig som en hinna som kan spricka med tiden, så det ser ut som att färgen tillhör tyget. Andra fördelar med textilsublimering är snabb och enkel uppstart med relativt låg tryckkostnad oavsett antalet färger. Nackdelar med denna metod är att man endast kan använda vita kläder som måste vara av polyester.

Brodyrtryck

Brodyrtryck är en märkningsmetod som används utan att använda flytande färger i form av bläck, där man istället väljer att märka textil med broderade trådar i olika färger. Brodyrtryck omfattar direkt brodering på textilier i form av brodyr där man broderar fast motivet med en brodyrmaskin direkt på textil, men även indirekt brodering där man broderar brodyrlappar som fästes på textilier i efterhand. Läs mer om olika brodyrmetoder här.

Hur handlar jag?